Ingeri pe intinderea Baraganului

Ingeri pe intinderea Baraganului
Ingeri pe intinderea Baraganului

Ingeri pe intinderea Baraganului

Un lucru rar, intr-o lume tot mai dominate de egoism, individualism, lupta, adesesa fara scrupule, pentru binele singular, al fiecaruia dintre noi. Un lucru rar si cu atat mai laudabil: initiative si actiune in folosul celorlalti, al celor mai slabi, care au nevoie de sprijin, de ajutor concret. Iata mobilul generos si efficient, in perspectiva, al Fundatiei Casa Ingerilor. Iata terenul solid pe care se pun bazele unui proiect de anvergura al fundatiei: asezamantul de asistenta si ocrotire sociala “Arca Baraganului”, de rezonanta international si destinat, cu predilectie, varstei a treia.

In mod firesc, cand ai in fata un asemenea proiect, te intrebi cine sunt initiatorii lui: “Casa ingerilor” este o organizatie Non-Profit, cu un capital social de 310 milioane ROL, infiintata de romani animati de generozitate, dar si de spirit realist si professionalism, indrumati de Anisoara Dinu, in calitate de presedinta al Fundatiei.

Ideea acestui proiect, cel mai important al fundatiei, a incoltit din dorinta de a veni in spijinul semenilor si din spiritual de pionierat si de actiune, care au reusit sa coaguleze un grup de specialist din domeniul medical, dar si economic, de marketing, arhitectura, etc. Dupa contactul cu asezaminte din Israel, SUA, Elvetia, Canada s-a nascut unicul proiect din sud-estul Europei, al unui mini-oras complex, “un asezamant de lux, pentru persoane cu suferinte fizice, psihice, persoane de varsta a treia, care au nevoie de ingrijire si asistenta si care sunt obisnuite cu un standard de viata ridicat”, cum precizeaza Anisoara Dinu.

Ingeri pe intinderea Baraganului
Ingeri pe intinderea Baraganului

Impreuna, pe Arka Baraganului

Proiectul are toate datele ca, odata devenit realitate, sa transforme un colt al Romaniei, intr-o locatie de top international in ce priveste ingrijirea medicala si insertia sociala a persoanelor de varsta a treia, cu maladia Alzheimer, sau cu alte dizabilitati.

In primul rand, este vorba despre un proiect in premiera, temeinic documentat, cu o evaluare profesionista privind necesitatea, oportunitatea si eficienta lui. In al doilea rand, despre conceperea unui ansamblu architectonic complex, ce va intra intr-un circuit European si international. Amplasamentul ales este unul accesibil si oportun, in comuna Sinesti, Judetul Ialomita, la 30 de km de capital, in apropiere de padure si cu acces direct din DN2. Aici, conform proiectului, se va ridica un oras in miniatura, cu vile si pavilioane destinate ingrijirii sanatatii si asigurarii unei vieti linistite si normale pentru persoanele de varsta a treia sau cu nevoi speciale.

Esential in acest proiect este asigurarea unui ambient care sa creeze impresia de “casa si familie” la care se adauga confortul maxim, tratamentul la standarde exceptionale si preocuparea pentru reinsertia sociala.

Proiectul presupune peste 80 de garsoniere si 270 de apartamente confortabile, un spital cu cele mai modern dotari si competente, un club si o sala de spectacole, o capela interconfesionala, toate gazduite de un parc cu vegetatie bogata si bine ingrijita. Este vorba de un asezamant la standard ridicat, in care asistenta si ingrijirea medicala vor fi de top, dar nu vor fi neglijate nici socializarea, activitatea si agrementul.

Intr-o prima etapa, locurile de cazare se vor adresa persoanelor aflate pe listele de asteptare ale unor asezaminte similare, oferind cazare si ingrijire pe o perioada intre 6-12 luni. Clientii vor fi atat romani cat si straini, persoane fizice sau companii.

Fiind un tip modern de comunitate, asezamantul va oferi servicii de asistenta, cazare, masa, ingrijire medicala, tratament, recuperare si intretinere. Un lucru essential este ca cei care apeleaza la “Arca Baraganului” pot alege dintre mai multe variante.

Se poate opta variant fara asistenta, cu asistenta partiala, permanenta sau pe specialitate, pe o perioada limitata, sau pentru cazare permanenta.

Pentru inceput, se preconizeaza o pondere de clienti straini de pana la 70% dar fundatia ofera 15% dintre locuri pentru clienti trimisi din institutii bugetare, organizatii de ocrotire sociala, cazuri sociale deosebite.

Prelungirea cuvantului casa

Esential in acest proiect este, cum spune initiatoarea lui, asigurarea unui ambient care sa creeze impresia de “casa si familie”, la care se adauga confortul maxim, tratament la standard exceptionale si, nu in ultimul rand, preocuparea pentru reinsertia sociala a celor care, dintr-un motiv sau altul, sufera de boli incurabile sau doar de batranete si singuratate.

Pentru “mijloacele” prin care asezamantul se va transforma intr-o “casa” sigura si prmitoare, amintim: camera si apartamente cu dotari special pentru cei cu dizabilitati, piscine cu trei bazine, cu apa termala si mineral (Calimanesti si Monteoru), teren de tenis, Sali de gimnastica si masaj, corp socio-cultural(cu atelier de picture, lectura, muzica), sala de spectacole, pavilion special pentru vizitatori, ingrijire medicala de top(laboratoare, tratamente, consultatii, asistenta personalizata, aparatura RMN, dializa, etc.).

Nu vor fi neglijate excursiile, programele de socializare in incinta si in afara complexului, caci scopul este ca cei care vin pe “arka” sa se simta ca apartinand efectiv unei familii, societatii, lumii.

Pentru ca proiectul sa devina realitate in cat mai scurt timp, pe langa ofertele de clienti e nevoie, poate, si de spiritual si curajul investitorilor cu viziune – societati, firme, banci – , in cladirea unui parteneriat avantajos din punct de vedere financiar, dar si umanitar.

The project “Arka Baraganului”, carried out by the Foundation “House of Angels”, refers to a luxury institution, meant for the persons in physical or mental suffering. The institution most addresses the eldest who are in need of social assistance and care. After the contact experience with similar institutions from Israel, the USA and Switzerland, this small project meant for the east an central Europe was born as a mini-town and health complex. The chosen location is an accessible and good one, namely Sinesti, county of Ialomita, 30 km far from the Capital City, on DN2. Right there, according to the project, a miniature town will be built, with villas and kiosks meant to nurse especially elder people and to ensure them a peaceful, normal life

Articol publicat in “BEST magazin” nr. 4 /2007